Skip to content
Gebruik je eigen foto of kies een van onze ontwerpen, tot snel!

Opmeten en afwerken

Heb jij een keuken achterwand op het oog en kun je niet wachten om te beginnen? Laten we dan meteen van start gaan met het stappenplan! Zo heb jij je gloednieuwe keukenprint binnen no-time in huis.

Stap 1: Het opmeten van je keuken

Misschien lijkt het technisch en denk je dat er een vakman voor nodig is, maar niets is minder waar. Het enige wat je tijdens deze stap nodig hebt is een goede rolmaat. Meet secuur de maten die je nodig hebt en noteer. Kom je er niet helemaal uit? Geen probleem, bel of mail ons!

Zodra je de maten hebt, neem je ze over op een schetsmatig tekeningetje van je achterwand. Maak zowel een foto van de tekening als van je keuken en mail deze naar info@keukenprint.nl. De technische tekening maken wij, daar hoef je verder niets voor te doen.

Maar meestal gaat het nog makkelijker. Met simpel de lengte en de hoogte door te geven komen we er ook uit. Je krijgt altijd van tevoren een maattekening om alles nog even te checken. Pas als de wand helemaal aan je wensen voldoet, gaat deze in productie.

 

Opmeten wandcontactdozen-resized

Wandcontactdoos

Zit er een wandcontactdoos in de muur? Voor het opmeten van de uitsparingen ga je uit van het midden van de wandcontactdoos. Schroef de wandcontactdoos ervan af zodat je het makkelijkst kunt opmeten. Meestal zit daar een schroefje, maar als die er niet zit kan je met een potloodje een kruisje in het midden zetten. We ontvangen graag het aantal centimeters dat dit schroefje links, rechts, boven en onder van de wand zit en de diameter van het ronde gat. De bovenstaande foto laat dit duidelijk zien.

A: aantal cm van onder (of boven) tot het schroefje

B: aantal cm van links (of rechts) tot het schroefje

C: aantal cm van links (of rechts) tot het schroefje van de eventueel tweede wandcontactdoos

D: de diameter van de gaten

Indien de wandcontactdozen niet op dezelfde hoogte zitten, vernemen we dit graag.

Bij een wandcontactdoos met twee stopcontacten wordt de keukenachterwand met twee gaten geleverd (zie bovenstaande afbeelding). Hierbij is het dus extra belangrijk om het plaatje eraf te halen en dan pas de gaten op te meten.

 

Marges

Verder hoef je nergens rekening mee te houden. De benodigde marges om tot een goed eindresultaat te komen passen wij toe. Wil je zelf al marge toepassen? Dat kan, maar meld het even. Anders worden er dubbele marges toegepast en dan valt je wand net te klein uit.

Heb je twee wanden die in de hoek bij elkaar komen? Wij zorgen ervoor dat het patroon netjes doorloopt en houden rekening met de dikte van het materiaal.

 

Een eigen foto

Wil je een keukenachterwand met een eigen foto? Dat is mogelijk! Het is dan belangrijk om een foto aan te leveren van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat de minimale resolutie 3.400 pixels per 100 cm is. Hoe hoger de resolutie is, hoe scherper jouw foto op de keukenachterwand wordt gedrukt.

Tip: je achterhaalt de resolutie van je eigen foto als volgt:

  • Windows: klik met je rechtermuisknop op de afbeelding --> klik op 'Eigenschappen' --> klik op 'Details'. Hier zie je bij 'Afmetingen' de pixels staan.
  • Mac: selecteer de foto in Finder en toetst command (appeltje) + i. De afmetingen staan
    onder het kopje 'meer info'.

 

Stap 2: De montage en afwerking

De wand is naar wens, je hebt hem ontvangen en nu is het tijd voor de montage! Het monteren is niet moeilijk en vaak in een uurtje gepiept.

Met een goede montagekit is de klus zo geklaard. Gebruik bijvoorbeeld 'Geen spijkers & schroeven' van Pattex. Een ander merk is mogelijk, maar zorg voor een variant uit het betere segment.

 

Indien de achterwand in een nis zit met de kraan ervoor, kan het nodig zijn dat je eerst de kraan demonteert. Als dat een probleem is, leveren we de wand in twee delen. De naad is bijna niet te zien en zo kan je toch een prachtige keukenrenovatie uitvoeren.

 



Berschermfolie verwijderen

Kit aanbrengen

Schilderstape plakken

De naden dichten

Schilderstape verwijderen

Tip: Kleine PVC buis gebruiken

 

Doorloop de volgende 7 stappen voor het plaatsen van de wand:

 

Stap 1: Ondergrond vetvrij maken

Start met het vetvrij maken van de ondergrond. Bij glad gestucte muren is het nodig deze iets op te schuren voor een maximale hechting.

 

Stap 2: Verwijder de folie

Op de achterzijde van Keukenprint zit een beschermfolie. Verwijder deze alvorens het monteren (zie afbeelding 1). Dit doe je met enkele korte, ferme rukken zodat de folie er makkelijk af gaat.

 

Stap 3: Kit aanbrengen

Tijd voor de kit! Breng de kit aan in een regelmatig patroon. Dit kan op twee wijzen:

 

  • Breng dotjes kit ter grootte van 20 cent aan. Maak dotjes 10 centimeter van elkaar, van links naar rechts en van boven naar beneden, zoals in onderstaande afbeelding.
  • Een andere mogelijkheid is het gebruik van verticale lijnen. Deze breng je aan om de 15 centimeter en maak zowel onder als boven een horizontale lijn.

 

Het maakt niet uit voor welke werkwijze je kiest, zolang je een regelmatig patroon gebruikt zodat de keuken achterwand over de gehele oppervlakte goed hecht. Klop en duw de wand over de gehele oppervlakte goed aan. Dat doe je met je handen óf met een hamer en een blokje hout. Hou het blokje op de wand en klop er rustig op.

kitpatroon

Stap 4: Schilderstape plakken

Mooi, de wand zit op zijn plek! Nu is het tijd voor de afwerking. Voor het mooiste resultaat plak je eerst schilderstape op ongeveer 5 millimeter van de naad. Dit doe je zowel op de wand als op het aanrecht, zoals te zien in afbeelding 3.

 

Stap 5: Siliconen kit aanbrengen

Spuit de (sanitaire) siliconen kit in een regelmatige lijn in de naad, zoals in afbeelding 4. Neem bij voorkeur een transparante kit en hou de spuit bijna haaks op het werk zodat de kit goed in de naad komt. Gebruik niet te veel kit!

 

Stap 6: Afstrijken met verdund afwasmiddel

Neem wat verdund afwasmiddel en breng dat met een kwastje zachtjes aan op de kit. Een vochtig, niet te nat, kwastje is voldoende. Vervolgens doop je je vinger in het afwasmiddel en strijk rustig, zonder veel druk, langs de naad. Op deze manier strijk je de kit mooi glad.

 

Stap 7: Schilderstape verwijderen

Verwijder na het afstrijken direct de schilderstape, zoals in afbeelding 5. Het is belangrijk om deze niet te laten zitten anders gaat het vastzitten aan de kit.

 

Tip: als je weinig ervaring hebt met kit is het makkelijker om een stuk pvc-buis (voor elektra) te gebruiken (zie afbeelding 6). Zaag het uiteinde onder een hoek van 45 graden af. Strijk de kit met de buis glad in de richting van de opening. De overtollige kit verdwijnt in de buis zodat je werk mooi schoon blijft.

Onderhoud

De keukenachterwand is eenvoudig schoon te maken met een zachte doek met allesreiniger of zeep. Gebruik voor het schoonmaken geen ruwe sponsjes, oplosmiddel, ontvetter, schuur- of bleekmiddel. Maak na het schoonmaken de keukenachterwand droog met een schone doek.

 

De waardering van keukenprint.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 52 reviews.
Scroll To Top